Bli medlem
Ge en gåva

Diabetesberättelser

Diabetesberättelser sätter ord på ungas känslor och upplevelser runt typ 1-diabetes.

Lyssna på personliga berättelser av unga som lever med typ 1-diabetes. Diabetesberättelser erbjuder dig som lyssnare ta del av glimtar från vardagen, funderingar och inte minst de många känslor diabetes väcker hos våra berättare. 

Maxs berättelse

När Max drabbades av diabetes under gymnasietiden tog han det hårt.  Det dröjde länge innan han accepterade sjukdomen. Idag ser han att diabetes har fått honom att växa som person men resan dit har varit lång. 

Lyssna på Maxs berättelse
Malins berättelse

Skolan behöver bli bättre på att ge stöd till elever som har diabetes. För Malin har okunskapen varit uppenbar under hela hennes skolgång. Under högstadietiden blev det tydligt för Malin att hon inte var som "alla andra" när hon fick hämta specialmat på skollunchen. Några år senare fick hon tillbaka sitt självförtroende tack vare träningen. 

Lyssna på Malins berättelse
Petras berättelse

Som förälder till ett barn med diabetes finns det en ständig oro. Efter många år har Petra lärt sig att det inte går att lämna oron men det går att hantera den. En annan insikt är att den perfekta dosen inte existerar, något som hon jagade efter länge. 

Lyssna på Petras berättelse
Johans berättelse

Viktigt med någon som förstår

Under högstadietiden blev Johan mobbad, delvis för sin diabetes. Mobbingen påverkade Johans självkänsla och inställning till sjukdomen. När Johan började gymnasiet började allt att vända när han hittade bra vänner och glädjen i träning.

Lyssna på Johans berättelse
Johannas berättelse

"Det var väldigt jobbigt"

Beskedet om att Johanna hade fått diabetes kom som en chock både för henne och familjen. Bara en vecka tidigare hade hon mått så bra. Trots det tuffa beskedet så tog Johanna det ganska bra till en början då hon var nyfiken på sjukdomen men efter ett tag blev det riktigt jobbig. För Johanna tog det sedan ett tag att acceptera sin diabetes.

Lyssna på Johannas berättelse
Emelies diabetesberättelse

"Vem hade jag varit utan diabetes?"

Efter några allvarliga hypoglykemier där Emelie krampade kom rädslan för känningarna. ​Idag är rädslan inte lika stark även om låga blodsockervärden fortfarande är obehagligt.

Lyssna på Emelies berättelse
Elins diabetesberättelse

"Livet tänker jag leva ändå!"

För Elin är det viktigt att vara öppen med sin diabetes. Hon har valt att inte se sjukdomen som ett hinder och tänker att sjukdomen får hänga med på det som hon tar sig an eftersom det är den som har kommit till henne. 

Lyssna på Elins berättelse
Emmas diabetesberättelse

"Det värsta som finns är när någon stämplar en som sjuk".

Trots att Emma var två år när hon drabbades av diabetes möter hon fördomar som att hon har fått diabetes för att hon åt för mycket godis som barn. 

Lyssna på Emmas diabetesberätelse
Robins diabetesberättelse

"Känslan jag hade var att sula blodsockermätaren i väggen och bryta insulinpennorna på mitten, för jag ville verkligen inte vara med längre".

Efter ett år med diabetes fick Robin Åhrling problem med att hålla blodsockernivåerna i schack och insulindoserna fungerande inte som de skulle. 

Lyssna på Robins berättelse

Om Diabetesberättelser

I Diabetesberättelser medverkar unga mellan 15-30 år som lever med typ 1-diabetes från hela Sverige.  Syftet med Diabetesberättelser är de personliga berättelserna ska inspirera och ge stöd till andra som lever med sjukdomen för att på så sätt kunna bidra till att förenkla vardagen med diabetes.

Premiär 15 december

Den 15 december släpps det första av sex avsnitt av Diabetesberättelser på diabetesberättelser.se. Därefter släpps ett nytt avsnitt varje vecka. På sikt är förhoppningen att fler unga ska kunna dela sin berättelse genom en app som nu håller på att utvecklas.

Samarbete bakom projektet

Diabetesberättelser är ett samarbetsprojekt mellan Diabetesförbundet och ToldBy. Projektet har initierats av Ung Diabetes som på olika sätt engagerar sig i arbetet. Projektet får under 2016/2017 ekonomiskt stöd av Vinnova. 

Senast uppdaterad 10 november 2016