Elie Tuyishime var 15 år när han plötsligt blev väldigt sjuk. Han var trött, törstig och hade svårt att fokusera. När han till slut kom till sjukhuset fick han diagnosen typ 1-diabetes. Då hade han aldrig hört talas om sjukdomen.
– Jag minns att jag drack sju liter vatten i ett svep! När läkarna berättade att jag behövde injicera insulin två gånger varje dag resten av livet blev jag rädd. Men när jag kom i kontakt med andra ungdomar som också hade diabetes insåg jag att det inte var en dödsdom, säger han när vi träffas i Rwandas huvudstad Kigali.
I dag pluggar 22-åringen konstvetenskap, spelar basket och cyklar i de branta backarna som omger Kigali. Varje dag loggar han in på appen Kir’App där han knappar in blodsockernivåer och insulindos, bokar läkartid och får tips om mat och träning. Verktyget har gett honom kunskap om diabetes samtidigt som det hjälper honom att hålla koll på hälsokontroller och var närmaste apotek finns. 

IDÉN ATT LANSERA en app som vänder sig till personer med diabetes växte fram för ett par år sedan när Claudine Kabeza, som i dag är doktorand på Institutionen för diabetesprevention vid Carl Gustav Carus-sjukhuset i Tyskland, såg att det fanns en kunskapsbrist hos många rwandier som lever med diabetes.
– Många barn tror att de har blivit förgiftade. Diabetes är ett växande problem inte bara i Rwanda utan i hela Afrika, men kunskapen om sjukdomen är väldigt liten. Barn dör helt i onödan, säger hon. 
I dag finns uppskattningsvis 1 500 barn och ungdomar i Rwanda som har diabetes. Men mörkertalet är fortfarande stort, berättar Claudine Kabeza.
– Utbildningsnivån på landsbygden är väldigt låg. Om ingen i familjen känner till sjukdomen finns det en risk att barnen inte får diagnos i tid. 
När en släkting till Claudine Kabeza gick bort till följd av diabetes bestämde hon sig för att hjälpa andra. Appen har hon utvecklat tillsammans med 21 rwandier som lever med typ 1- eller typ 2-diabetes.
– Digital teknik är på frammarsch i Rwanda och hälsosektorn är inget undantag. Telemedicin är stort, framför allt hos den unga generationen som alltid har en smartphone till hands, säger hon.
IT-studenten Jean Usabuwera är en av dem som har hjälpt till att utveckla Kir’App. För honom har appen blivit ett ovärderligt verktyg.
– Tidigare tog jag ofta för mycket insulin. Nu loggar jag allt i appen och har bättre koll. Det är inspirerande att se att även kändisar och världsledare har diabetes, säger han och visar en bild på Storbritanniens tidigare premiärminister Theresa May, som har typ 1-diabetes.

FALLEN AV BÅDE diabetes typ 1 och typ 2 ökar inte bara i Rwanda utan på hela den afrikanska kontinenten. Att fånga upp personer som har utvecklat sjukdomen är en utmaning, säger Jean Usabuwera, som själv blev väldigt sjuk innan han fick sin diagnos.

NU VILL HAN nå ut till andra unga och göra dem uppmärksamma på vad det innebär att leva med diabetes.
– Sköter du din diabetes och är noga med vad du äter kan du leva ett helt vanligt liv. Jag är mycket hälsosammare i dag än när jag var yngre. Men det finns fortfarande många ungdomar som inte har en smartphone och för dem behöver vi andra insatser.

 

Ur Allt om Diabetes, nr 1 2021

Rwanda

  • I Rwanda bor 12 miljoner människor.
  • WHO uppskattar att 2,8 procent av alla rwandier har någon form av diabetes. Sjukdomarna ligger bakom drygt 1 900 dödsfall varje år. 
  • 80 procent av befolkningen omfattas av Rwandas nationella sjukvårdsförsäkring.