Bli medlem
Ge en gåva

Utblick

Hur lever människor med diabetes i andra delar av världen? Vi gör nedslag i olika världsdelar och lyfter fram både positiva exempel att lära ifrån, och länder som har stora utmaningar.

Ryssland

Att uppmana personer med diabetes att gå till en shaman eller dricka örtte för att ”bli botade” är inte ovanligt i Ryssland. Sociala medier används mot desinformation. – Men det kan ta decennier att slå hål på djupt rotade fördomar, säger Ksenia Sudogina.

Läs mer om Ryssland
Coronapandemin

Covid-19-pandemin har fått katastrofala följder för diabetessjuka i Sri Lanka. Under lockdown tog insulinet slut på sjukhusen. Eldsjälarna Dhanuka Dilshan och Dinuka Jude packade motorcykeln med nödpaket och räddade liv

Läs mer om Coronapandemin
Sydsudan

I Sydsudan kallas diabetes ”det bortglömda folkets bortglömda sjukdom”. I skuggan av det sargande inbördeskriget har Läkare utan gränser hittat ett sätt att få ut insulin till byarna där världens fattigaste människor bor.

Läs mer om Sydsudan
Venezuela

Venezuela, en gång Latinamerikas mest välmående land, har kollapsat. För folk med diabetes har sökandet efter livsuppehållande insulin blivit en daglig kamp.

Läs mer om Venezuela
Danmark

Vi vet inte vad de allra yngsta barnen som får diabetes känner, tänker och kämpar med. Studier saknas. I Danmark pågår ett nytt projekt som ska hjälpa små barn att leka fram sina känslomässiga behov.

Läs mer om Danmark

USA

USA

Aldrig tidigare har så många barn i USA varit i riskzonen för typ 2 diabetes. Förklaringen är en stor ökning av sjuklig övervikt, orsakad av dålig mat och stillasittande, enligt experter. Men omfattande åtgärder på regional nivå kan ge tydliga förbättringar.

Läs mer om USA
Finland

Seinäjoki är en liten stad i östra Finland som blivit en global förebild när det gäller att få barn att röra på sig för att minska fetma och därmed förebygga typ 2-diabetes.

Läs mer om Finland
Storbritannien

Föreställ dig att vandra genom en ångande djungel, bland olivträd och druvrankor och i en prunkande engelsk trädgård – på samma promenad. Just så är det på Eden Project i Cornwall. Där träffas personer med diabetes och vandrar för hälsan varje onsdag.

Läs mer om Storbritannien
Res med diabetes

Sofia Larsson Stern älskar att resa och har besökt 25 länder. Men efter att hon för tio år sedan fick sin typ 1-diagnos räcker det inte med pass, pengar och biljetter i packningen. I dag är hon något av ett proffs på att resa med diabetes.

Läs mer om Res med diabetes
Syrien

I Syrien är det inte kulor och bomber som
skördar flest liv, utan avsaknaden av mediciner och vård.

Läs mer om Syrien
Mexiko

Tretton miljoner personer med diabetes innebär att diagnosen ses som det största offentliga hälsoproblemet i Mexiko. Stora resurser sätts in för att förebygga och behandla typ 2-diabetes. 

Läs mer om Mexiko
Sri Lanka

På Sri Lanka är det hög status att vara lite överviktig, det signalerar att du har råd att äta dig mätt. Nu drabbas allt fler barn av fetma och typ 2-diabetes. Möt diabetesläkaren som tagit tag i problemet. 

Läs mer om Sri Lanka
Tanzania

En familjemedlem med diabetes kan innebära en stor ekonomisk belastning för familjer i Tanzania, ett av världens fattigaste länder. Emma Juberg praktiserade under sin utbildning till sjuksköterska på ett av landets sjukhus och fick se diabetesvården från insidan.

Läs mer om Tanzania
Nederländerna

Barn med typ 1-diabetes kan behöva stöd för att klara sin vardag. Det är bakgrunden till EU-projektet Charlie, som drivs i Italien och Nederländerna. Charlie är en söt liten robot som fungerar som både vän och lärare

Läs mer om Nederländerna
Singapore

I Singapore har över tolv procent av befolkningen diabetes och det är det näst mest drabbade landet i den rika delen av världen. I år utropade premiärministern krig mot typ 2-diabetes. 

Läs mer om Singapore
Australien

I Australien diagnostiseras en ny person med diabetes var femte minut.
Problemet hänger ihop med en allt tyngre befolkning, men det finns förebyggande insatser som fungerar. Ett exempel är The life program, som hjälper människor i riskzonen att leva hälsosammare.

Läs mer om Australien
Indien

Mycket ris, sött te, sockerrör att tugga på och för varmt för att röra på sig. Lägg därtill kroppar som är känsliga för att utveckla diabetes typ 2, och dessutom en alltmer västerländsk livsstil. Allt fler i Indien utvecklar diabetes.

Läs mer om Indien

På landsbygden i Etiopien innebär en diabetesdiagnos många gånger en dödsdom. Att lyckas sköta och överleva med diabetes är en utmaning.

Läs mer om Etiopien
Senast uppdaterad 30 juni 2020