Bli medlem
Ge en gåva

Olika sorters alkohols påverkan på sockret

Alkohol kan vara både gott och trevligt. Många går på fest och dricker lite extra när det är dags för kräftskivor, studentsittningar eller bara partaj hos kompisarna. För oss som har diabetes kan det gå utmärkt att dricka alkohol, men som med mycket annat måste vi ha lite mer koll än våra kompisar.

Det är framför allt fyra saker som vi måste ha i bakhuvudet, medan vi dricker alkohol:

Innehållet: Söta drinkar/cider ger ofta genast ett högt blodsocker och en trött och tråkig kväll där man är uttorkad och har huvudvärk. Vin, champagne eller sprit+lightläsk höjer inte blodsockret. Öl höjer blodsockret en del men inte lika mycket som cider eller drinkar.

Mängden: Är man mycket påverkad kan man inte ha koll på sin diabetes och känner inte symtomen på en känning.

Blodsockret: Att testa blodsockret är A och O när man druckit. Med alkohol i kroppen kan det vara mycket svårare att känna symptom på en känning!

Mat: Har man druckit alkohol behöver kroppen ett extra mellanmål eller något med lagom mycket kolhydrater i för att inte få lågt blodsocker efter ett par timmar.

Öl

Öl innehåller kolhydrater och kan behöva insulin om det används som måltidsdryck eller i större mängd. En flaska eller burk (33 cl) motsvarar en frukt eller en halv grov smörgås om man ser till kolhydratmängden.

Vin

Vin innehåller inte mycket kolhydrater. Däremot kan alkoholen, precis som i andra alkoholhaltiga drycker, ge lågt blodsocker om du dricker det i större mängder.

Sprit

Sprit som vodka, whiskey, gin, renat eller liknande ger hög mängd alkohol men inga kolhydrater. Dricker man ren sprit (eller sprit utblandad i lightläsk) blir alkoholmängden lätt stor men kolhydratsmängden mycket låg. Det är då extra viktigt att äta någonting till eller fylla på med något/ några mellanmål senare på kvällen.

Cider

Cider, punsch och söta likörer är extra lurigt då det innehåller alkohol men också höga halter socker. Blodsockret riskerar att först bli mycket högt, och sedan när man justerar ner det för att inte må dåligt, alltför lågt. Söta likörer kan man försöka begränsa till en mindre mängd. Planerar man att dricka en större mängd cider så får man räkna med att ta lite extra insulin till cidern tidigt på kvällen och sedan äta extra mellanmål senare på kvällen. Testa, testa och testa blodsockret! Eller om du vill ha en lättare kväll och kan tänka dig något annat att dricka –välj öl eller ännu hellre vin, som det är lättare att hålla ett jämnt blodsocker med.

Senast uppdaterad 15 juli 2016