Den lilla önationen Singapore är Sydostasiens minsta land. Det är ett rikt land med välutbildad befolkning och högst levnadsstandard i hela Asien. Men landet står inför en stor utmaning när det gäller typ 2 diabetes som ökat snabbt. 2004 hade åtta procent av befolkningen diagnosen diabetes typ 2, och nu är det över tolv procent. Konsekvenserna för samhället är stora med skenande vårdkostnader. Till exempel utförs 1 200 amputationer varje år i Singapore. Stark köpkraft och ett enormt utbud av billig och ohälsosam ”streetfood” är en del av problemet.
− I Singapore finns ingen kultur av att laga mat hemma. Det är billigare och enklare att för knappt 20 kronor äta i ett av alla gatustånd som serverar jättegod, men ohälsosam, mat. Allt tillagas och friteras i olja och innehåller mycket socker, säger Lim Cheng Kai.

LIM CHENG KAI studerar biologi och entreprenörskap på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och arbetar samtidigt heltid på ett företag som säljer diabetesprodukter. Dessutom utvecklar han tillsammans med några kamrater en app som ska hjälpa patienter att äta bättre. Tanken är att användaren ska utgå från bra råvaror och därefter få receptförslag.
− Det är en stor utmaning att få människor att ändra vanor eftersom de flesta inte lagar mat själva. Men jag tycker om att försöka lösa problem och jag brinner för hälsa, det är min passion. Diabetesproblemet måste lösas. Förutom enskilda initiativ som Lim Cheng Kais gör regeringen vad den kan för att minska den explosiva ökningen av typ 2-diabetes.
− De försöker få gatuköken att ändra menyn så att det också finns nyttigare alternativ, som att erbjuda råris i stället för vitt ris, och att minska andelen sötade drycker. Till exempel är vårt kaffe väldigt sött eftersom det dricks med kondenserad mjölk till.

I SITT ÅRLIGA tal på nationaldagen uppmanade premiärminister Lee Hsien Loong befolkningen att röra på sig, gå på hälsokontroller och att äta hälsosammare. Men inte ens på regeringskansliet tycks han få gehör. En av dagstidningarna rapporterar att när man på regeringskansliet bytte till råris gick många politiker hem och åt för att få sitt vita ris. Ett nytt försök görs nu med en mix av vitt och brunt ris. Lim Cheng Kai tror att det blir svårt att få den äldre generationen att ändra vanor. Men han tycker sig se en större medvetenhet hos de unga.
− Många ser konsekvenserna av sjukdomen i sin närhet. Jag känner många vars släkt och vänner är drabbade.

LIM CHENG KAI hoppas att den app han utvecklar ska kunna bidra till att vända utvecklingen. Regeringen prioriterar projekt för att främja hälsan, så det är enligt Lim Cheng Kai inte svårt att få finansiering.
− Jag hoppas att vi får fram en färdig app som människor kan använda och få nytta av. Då är jag nöjd, säger han.

Singapore

  • Singapore är en republik med 5,6 miljoner invånare
  • Ungefär 440 000 personer har diabetes och en av nio personer i den vuxna befolkningen är drabbad.
  • 2050 beräknas en miljon personer ha diabetes.
  • En av tre personer med diabetes är odiagnostiserad