
Rwanda siktar på att bli världsledande inom digital hälsa. Som ett steg på vägen har appen Kir’App släppts för att hjälpa rwandier att ta hand om sin diabetes.
Hur lever människor med diabetes i andra delar av världen? Vi gör nedslag i olika världsdelar och lyfter fram både positiva exempel att lära ifrån, och länder som har stora utmaningar.
Rwanda siktar på att bli världsledande inom digital hälsa. Som ett steg på vägen har appen Kir’App släppts för att hjälpa rwandier att ta hand om sin diabetes.
När Venezuela rämnade fanns plötsligt inget insulin att köpa. Isabella Pieretti Vicentini tvingades sälja allt som var säljbart, lämna sin familj och fly landet – för att överleva sin typ 1-diabetes.
Covid-19-pandemin har fått katastrofala följder för diabetessjuka i Sri Lanka. Under lockdown tog insulinet slut på sjukhusen. Eldsjälarna Dhanuka Dilshan och Dinuka Jude packade motorcykeln med nödpaket och räddade liv
På Stillahavsön Amerikanska Samoa har invånarna det föga smickrande rekordet att vara tjockast i världen. Nio av tio vuxna är överviktiga, eller feta, och hälften har typ 2-diabetes.
Brexit är här – men Storbritanniens uttåg ur EU utan påskrivna handelsavtal håller insulinberoende britter i rädsla. Eftersom importen av insulin är osäker fortsätter många med diabetes att hamstra.
I Sydsudan kallas diabetes ”det bortglömda folkets bortglömda sjukdom”. I skuggan av det sargande inbördeskriget har Läkare utan gränser hittat ett sätt att få ut insulin till byarna där världens fattigaste människor bor.
Australien har toppmodern sjukvård. Trots det har landet legat i botten på listan av rika länder när det kommer till andelen amputationer orsakade av diabetes. Nu ska projektet ”Diabetic foot Australia” stoppa förebyggbara fotamputationer.
Venezuela, en gång Latinamerikas mest välmående land, har kollapsat. För folk med diabetes har sökandet efter livsuppehållande insulin blivit en daglig kamp.
Vi vet inte vad de allra yngsta barnen som får diabetes känner, tänker och kämpar med. Studier saknas. I Danmark pågår ett nytt projekt som ska hjälpa små barn att leka fram sina känslomässiga behov.
Aldrig tidigare har så många barn i USA varit i riskzonen för typ 2 diabetes. Förklaringen är en stor ökning av sjuklig övervikt, orsakad av dålig mat och stillasittande, enligt experter. Men omfattande åtgärder på regional nivå kan ge tydliga förbättringar.
Seinäjoki är en liten stad i östra Finland som blivit en global förebild när det gäller att få barn att röra på sig för att minska fetma och därmed förebygga typ 2-diabetes.
Föreställ dig att vandra genom en ångande djungel, bland olivträd och druvrankor och i en prunkande engelsk trädgård – på samma promenad. Just så är det på Eden Project i Cornwall. Där träffas personer med diabetes och vandrar för hälsan varje onsdag.
Sofia Larsson Stern älskar att resa och har besökt 25 länder. Men efter att hon för tio år sedan fick sin typ 1-diagnos räcker det inte med pass, pengar och biljetter i packningen. I dag är hon något av ett proffs på att resa med diabetes.
I Syrien är det inte kulor och bomber som
skördar flest liv, utan avsaknaden av mediciner och vård.
Tretton miljoner personer med diabetes innebär att diagnosen ses som det största offentliga hälsoproblemet i Mexiko. Stora resurser sätts in för att förebygga och behandla typ 2-diabetes.
På Sri Lanka är det hög status att vara lite överviktig, det signalerar att du har råd att äta dig mätt. Nu drabbas allt fler barn av fetma och typ 2-diabetes. Möt diabetesläkaren som tagit tag i problemet.
En familjemedlem med diabetes kan innebära en stor ekonomisk belastning för familjer i Tanzania, ett av världens fattigaste länder. Emma Juberg praktiserade under sin utbildning till sjuksköterska på ett av landets sjukhus och fick se diabetesvården från insidan.
Nu kliver Fredrik Löndahl, avgående förbundsordförande, in på den internationella diabetesarenan som styrelseledamot i IDF. Han vill jobba för att framför allt barn får tillgång till insulin och testmaterial så att de kan leva ett så bra liv som möjligt.
Barn med typ 1-diabetes kan behöva stöd för att klara sin vardag. Det är bakgrunden till EU-projektet Charlie, som drivs i Italien och Nederländerna. Charlie är en söt liten robot som fungerar som både vän och lärare
I Singapore har över tolv procent av befolkningen diabetes och det är det näst mest drabbade landet i den rika delen av världen. I år utropade premiärministern krig mot typ 2-diabetes.
I Australien diagnostiseras en ny person med diabetes var femte minut.
Problemet hänger ihop med en allt tyngre befolkning, men det finns förebyggande insatser som fungerar. Ett exempel är The life program, som hjälper människor i riskzonen att leva hälsosammare.
Mycket ris, sött te, sockerrör att tugga på och för varmt för att röra på sig. Lägg därtill kroppar som är känsliga för att utveckla diabetes typ 2, och dessutom en alltmer västerländsk livsstil. Allt fler i Indien utvecklar diabetes.
På landsbygden i Etiopien innebär en diabetesdiagnos många gånger en dödsdom. Att lyckas sköta och överleva med diabetes är en utmaning.